Aronija

Aronija

Aronija je antioksidant broj 1, prava riznica biološki aktivnih spojeva. Ima ih više od 300. Svježi plodovi aronije imaju najveći antioksidativni kapacitet među svim bobičastim i ostalim voćem istraživanim do sada, a mjerenim po ORAC i TEAC standardima.Ona se naziva i namirnica budućnosti jer ima izrazito veliku ljekovitu moć. Efikasno pročišćava organizam od štetnih tvari i teških metala i zato je korisna preventiva protiv mnogih oboljenja. Istraživanja ruskih znanstvenika su pokazala da aronija pospješuje izlučivanje teških metala kao i nekih radioaktivnih tvari iz organizma.

Studije su pokazale da bi mogla imati i antikancerogeno djelovanje jer u velikom postotku “ubija” maligne stanice tumora mozga, pluća, dojke, debelog crijeva i jetre. Kao izuzetan antioksidans, aronija sprječava stvaranje slobodnih radikala i “napad” na zdrave stanice u tijelu i krvnoj plazmi, usporavajući time proces starenja organizma i sprječavajući razvoj kroničnih bolesti. Zbog visokog udjela antioksidanata i vitamina C i E, aronija djeluje antivirusno, antibakterijski i antiupalno. Aronija je bogata antioksidantom antocijanom koji jača imunitet, smanjuje rizik od raka i usporava starenje.

Aronija blagotvorno djeluje na rad želuca. Stimulira rad štitnjače, pa se posebno preporučuje osobama s hipotireozom. Aronija sprečava nastanak kardiovaskularnih bolesti. Ovo voće snižava visoki tlak i kolesterol te potiče proizvodnju dobrog kolesterola. Aronija stimulira rad jetre, pomaže kod žučnih kamenaca i upala žučnog mjehura. Blagotvorno djeluje i na naš probavni sustav – smiruje grčeve i bolove u crijevima, smanjuje upalu sluznice crijeva i zaustavlja proljev. Aronija je korisna i kod upale mokraćnog sustava.

Od vitamina sadrži sve esencijalne nutrijente – C, A, E, B1, B2, B3, B5, B6, B9, a od minerala je bogata cinkom, željezom, kalijem, kalcijem, manganom, fosforom i jodom.

  • potiče zacjeljivanje rana,
  • usporava starenje kože i tijela,
  • sprječava nastanak bora,
  • štiti od negativnih UV zraka

Preporučena dnevna doza

Čisti hladno prešani sok od aronije pije se u količini od 1 do 3 čašice za rakiju dnevno.

Za zdrave ljude preporučena doza je samo jedna čašica ujutro na prazan želudac.

Ljudi koji su skloni obolijevanju trebali bi konzumirati jednu čašicu prije svakog obroka. Sok je potrebno piti barem pola sata prije obroka da bi iskoristili više korisnih svojstava ovog soka.

Naruči u trgovini:

Čaj od aronije i cimeta
Čaj od aronije i lavande

Džem od aronije i joste
Džem od aronije i crvenog ribizla
Džem od aronije sa stevijom
Džem od aronije

Matični sok od aronije
Vitaminska bomba
Voćni mix nektar

Varenik od aronije
Ocat od aronije