Palačinke s lješnjacima

Palačinke s lješnjacima

Danas svi pričaju o zdravoj prehrani. Pa kad vidite palačinke, nebi baš pomislili na to. Bez brige. Ovo su zdrave palačinke od zobenog brašna i lješnjaka.

Zobeno brašno ima puno više proteina od pšeničnog. Bogat je izvor minerala i vitamina. Pa kad tome dodate mljevene lješnjake, dobijete obrok koji vas dugo vremena čini sitim. Zbog toga su dobre za one koji pokušavaju smršaviti,za sportaše ili jednostavno žele zdravi desert.

Zbog lješnjaka su slatkastog okusa pa im ne treba šećer. Mekane, ukusne i nisu žilave. Ali ako žudite za slatkim, uvijek ih možete napuniti džemom od borovnica.

Dobar tek i uživajte bez grižnje savjesti!

Potrebno je:

2 jaja
3,5 dl mlijeka
40 ml ulja
120 g zobenog brašna
40 g prženih mljevenih lješnjaka
prstohvat soli

Priprema:

  • Zobene pahuljice usitnite u blenderu da dobijete brašno. Pomiješajte s mljevenim lješnjacima.
  • Sve sastojke stavite u posudu i izmješajte pjenjačom.
  • Smjesu ostavite da odstoji 15 minuta prije pečenja.
  • Tavu na kojoj ćete peći palačinke blago premažite uljem, maslacem ili nekom drugom masnoćom po želji. Uzmite malu šeflju i njome na dobro zagrijanu tavu stavljajte smjesu. Smjesa nesmije biti pregusta.
  • Pecite na svakoj strani dok ne porumeni, možda oko pola minute- minutu.

Naruči u trgovini:

Lješnjaci
Džemovi

Pinkvelvet

Pinkvelvet

Potrebno je:

1dl soka aronije
2dl jogurta
1 žlica lanenih sjemenki
2 žlice meda

Priprema: Sve sastojke izmiksajte i uživajte

Naruči u trgovini:

Matični sok od aronije

Knedle sa borovnicama

Knedle sa borovnicama

Potrebno vam je:

1 žlica maslaca
2 jaja
800 g krumpira
300 g brašna
4 žlice ulja
100 g krušnih mrvica
500 g krupnih borovnica šećer mljeveni cimet

Naruči svježe borovnice u našoj trgovini

Priprema: Krumpir ogulite i skuhajte u blago posoljenoj vodi. Ocijedite ga i dobro izgnječite, dodajte maslac i promiješajte, pustite da se lagano ohladi. Dodajte mu jaja, promiješajte i postepeno dodajte brašno, smjesu premjestite na stol i mijesite dok ne dobijete glatko tijesto. Površinu pospite brašnom, tijesto razvaljajte na debljinu 1 cm i izrežite na manje kvadrate (da možete zamotati borovnicu u njih). Zamotajte borovnicu u tijesto oblikujući okruglice. U prokuhalu vodu ubacite okruglice i kuhajte dok ne isplivaju na površinu. U tavu na ugrijano ulje dodajte krušne mrvice i lagano ih popržite. Dodajte malo cimeta i zašećerite. Servirajte toplo.

Kruh od heljdinog brašna i aronije

Kruh od heljdinog brašna i aronije

Potrebno vam je:

½ kg heljdinog brašna
25 dkg raženog brašna
12 dkg bijelog brašna
1 sviježi kvasac
2 krumpira
malo masti ili maslaca
20 dkg bobica aronije
1 žlica šećera, sol

Priprema: Krumpir ogulimo i kuhamo u slanoj vodi. Kuhani krumpir ocijedimo, a vodom pofurimo heljdino brašno. Krumpir izgnječimo i pustimo da se ohladi kao i heljdino brašno. Pomiješamo vodu, šećer i kvasac i pustimo da se kvasac digne. U ohlađeno (ne skroz) dodamo uzdignuti kvasac, pasirani krumpir, raženo brašno i uz postupno dodavanje polovice bijelog brašna umijesimo tijesto. Na kraju dodamo aroniju. Pustimo da se smijesa udvostruči. Premijesimo uz dodavanje druge polovice bijelog brašna i razdijelimo na četiri dijela. Oblikujemo male kruščiće i pustimo na limu da se uzdignu. Pečemo na 180°C oko dvadeset minuta.