Borovnica

Borovnica

Borovnice obiluju vitaminom B2, C i E. Također sadrže mangan te topiva i netopiva vlakna. Zdravstvene prednosti borovnica dolaze uglavnom od visoke razine antocijana,za kojeg se ustanovilo da je jedan od najmoćnijih antioksidanata.

Borovnice štite mozak od oksidativnog stresa, poboljšavaju učenje, koncentraciju i obrađivanje informacija. Konzumiranje borovnica će vam dati energiju i pospješiti kognitivne funkcije, i to na zdrav način, za razliku od stimulansa.

Elaginska kiselina u borovnicama ima antikancerogeno djelovanje koje može usporiti rast i širenje stanica raka, a neka istraživanja su pokazala da može odigrati važnu ulogu kod liječenja raka.

Topiva vlakna će smanjiti razinu lošeg (LDL) kolesterola, a antioksidativna svojstva borovnica će spriječiti oksidaciju kolesterola, zbog koje može doći do nakupljanja plaka na stjenkama krvnih žila.

Escherichia coli je čest uzročnik proljeva, a antocijan će uspješno ukloniti ovu bakteriju. Borovnice su naročito učinkovite kada je uzrok proljeva zatrovanje nekom hranom.

Moćno antioksidativno i protuupalno djelovanje borovnica će pomoći u borbi protiv upala kao što su osteoartritis i giht.

Osim što poboljšavaju vid, borovnice će smanjiti rizik od nastanka bolesti očiju uzrokovanih starenjem kao što je makularna degeneracija.

  • snizuju razinu kolesterola
  • pomažu kod dijabetesa tipa 2
  • smanjuju visoki krvni tlak
  • poboljšavaju pamćenje i ostale kognitivne funkcije
  • sprječavaju infekcije urinarnog traka
  • smiruju menstrualne tegobe
  • poboljšavaju rast kose
  • štite zdravlje oka

Ove male bobice kriju čudesna ljekovita svojstva. Odličan su izvor flavonoida, posebno antocijana koji ima odlična antioksidativna i protuupalna svojstva te održava stjenke krvnih žila elastičnima.

Borovnice sadrže vlakna koja će potaknuti rad crijeva. Popijte pola šalice soka od borovnica 2 puta dnevno na prazan želudac kako biste potaknuli probavljanje hrane koju ćete poslije unositi.

Borovnice će potaknuti cirkulaciju i širenje krvnih žila, što će pružiti trenutno olakšanje od začepljenje nosa i otežanog disanja.

Naruči u trgovini:

Svježe borovnice

Džem od borovnice

Vitaminska bomba

Voćni mix nektar