Crni ribiz

Crni ribiz

U samo jednoj jušnoj žličici bobica crnog ribiza nalazi se oko 75% preporučenog dnevnog unosa vitamina C. Drugi važan sastojak je moćni antioksidans antocijanin, koji uz ostale flavonoide potiče cirkulaciju i održava krvožilni sustav zdravim. Antocijanin se smatra jednim od najmoćnijih prirodnih antioksidansa.

Gotovo cijela biljka iskoristiva je u nekom od oblika. Crni ribiz se, osim soka, može konzumirati i kao čaj.

Prirodni sok od crnog ribiza pomaže kod detoksikacije organizma, a kada se takav sok uzima dulje vrijeme, liječi mokraćne puteve i jetru. Topao sok idealan je kod bolesti grla i usne šupljine, ako ga pomiješate sa žlicom meda dobit ćete čeličnog saveznika u borbi sa svim infekcijama dišnih organa.

Crni ribiz sadrži vitamin J, tzv. plućni vitamin koji ima jako antibakterijsko djelovanje, a učinkovit je u liječenju plućnih oboljenja i raznih infekcija usta i grla. Crni ribiz koristi se i za liječenje reume i gihta, a uzima se kao sok.

Crni ribiz trpkog je i “težeg” okusa nego crveni, ali je najljekovitiji.

Također je crni ribiz bogat taninima, zbog čega je učinkovit u liječenju proljeva. Osim tanina, sadrži i brojne druge gorke tvari koje imaju izuzetno povoljan učinak na zdravlje. Istraživanja su pokazala da crni ribiz suzbija rast tumorskih stanica u organizmu

Naruči u trgovini:

Džem od crnog i crvenog ribizla

Čaj od crnog ribiza

Vitaminska bomba

Voćni mix nektar