Projektom pod nazivom „Izbor najuzornije hrvatske seoske žene“ želi se pripomoći promociji, vrijednosti te važnosti žene na selu i gospodarstvu s ciljem afirmacije i podizanja kvalitete življenja na hrvatskom selu, sačuvati obitelj i kulturnu baštinu nasuprot starenju i odumiranju sela.

Kroz ovaj projekt Udruga posredno utječe na poticaj razvoja ruralnih sredina; svaka od kandidatkinja koja sudjeluje u izboru predstavlja kraj iz kojeg dolazi (općinu i županiju) kroz ono što ona radi i kroz način na koji ona doprinosi njegovom napretku. Ovogodišnji izbor održat će se 17. listopada u Pitomači.

Tamo će svoju predstavnicu imati i Međimurje – Spomenku Sarač iz Čakovca. U opisu koji je objavila Udruga Uzorne Hrvatske Seoske Žene piše da je udana, majka dvoje djece i baka. Imaju OPG Sarač i bavi se voćarstvom i prerađevinama od voća.

Posjeduju 6000 kom bobičastog voća, 400 lješnjaka, višnje… Na godinu proizvode 3000 litara soka,1000 flašica đemova i puno čaja. U svom pogonu za preradu voća prerađevine se rade po starinskim receptima.

Ponosni su na svoje inovacije pa nalazim “Vernik od aronije’, Đem od Josta, aromatizirani ocat od Datulja, Sirup od borovih iglica obogaćen aronijom, 8 vrsta čajeva i Vitaminsku bombu za podizanje imuniteta. Svoje proizvode prodaju preko web shop, sajmova i na kućnom pragu te izvoze u Japan. Nagrađivani su sa mnogobrojnim nagradama.